Tuğba OĞUZ, 2012 – 2013 Akademik Yılı Jean Monnet Bursiyeri

Türkiye’deki 957 kaymakamın sadece 21’i kadın. Tuğba Oğuz o 21 kadın kaymakamdan biri.  Onun hayat hikayesi bir başarı hikayesi. Ankara Beytepe İlkokulunda başlayıp, Jean Monnet Burs Programı ile İngiltere Nottingham Üniversitesi’nde süren ve halen Hacettepe Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı’nda devam eden bir eğitim hayatına sahip olan Oğuz, birikimlerini görev yaptığı bölgelerde Anadolu insanı ile paylaşıyor. İngiltere Nottingham Üniversitesi’nde ‘Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası’ konusunda doktora tez araştırması yapan Tuğba Oğuz tarımın en önemli gelir kaynağı olduğu Kastamonu Şenpazar ilçesinde kaymakamlık görevini başarı ile sürdürüyor.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?
1982 yılında Ankara’da doğdum. İlkokulu Beytepe İlköğretim Okulu’nda, orta ve lise öğrenimini Ankara Anadolu Lisesi’nde tamamladım. 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi İktisat (İngilizce) bölümünden mezun oldum. Yine 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi İktisat Anabilim Dalında başladığım yüksek lisans eğitimini 2008 yılında ‘Türk İmalat Sanayisinde AR-GE Harcamalarının Belirleyenleri’ adlı tez ile tamamladım. Yüksek lisans eğitiminde TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Bursunu almaya hak kazandım. Halen Hacettepe Üniversitesi İktisat Anabilim Dalında doktora çalışmasına tez aşamasında devam etmekteyim.
2007 yılında Kırıkkale Kaymakam adayı olarak göreve başladım. Sırasıyla Ankara Çubuk İlçesinde Kaymakam Refikliği Stajını, Aksaray’da Teftiş Stajını, Kastamonu-İnebolu ve Çankırı-Orta İlçelerinde Kaymakam Vekilliği Stajını tamamladım. Yurtdışı Stajını, İngiltere Nottingham Üniversitesi’nde ‘The Effect of the European Union on the Local Governments of Member Countries: Some Lessons for Turkey’ adlı tez çalışması ile tamamladım. Kaymakamlık Kursunu üstün başarı ile tamamlayarak Çankırı-Korgun Kaymakamlığı’na atandım. 2012-2013 dönemi Avrupa Birliği Bakanlığı Jean Monnet Bursu ile İngiltere Nottingham Üniversitesi’nde ‘Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası’ konusunda doktora tez araştırmasında bulundum. Halen Kastamonu Şenpazar Kaymakamı olarak görev yapmaktayım.

Jean Monnet Burs Programından hangi kurumda çalışıyorken, kaç yılında faydalandınız? 
Jean Monnet Burs Programından faydalandığım dönemde Çankırı/Korgun Kaymakamı olarak görev yapıyordum. Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi iktisat Anabilim Dalı’nda doktora yapmaktaydım.

Jean Monnet Burs Programı ile hangi üniversiteye gittiniz, hangi konuda çalışma yaptınız?
İngiltere Nottingham Üniversitesi’nde ‘Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası’ konusunda doktora tez araştırmasında bulundum. Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım ve Kırsal Kalkınma Politikası hakkında doktora tez araştırması yaptım.

Türkiye’ye döndükten sonra Jean Monnet Burs Programının kariyerinize nasıl bir katkısı oldu?
Çok olumlu katkısı oldu, doktora tezimin büyük çoğunluğunu Jean Monnet Bursu sayesinde İngiltere’de alanında uzman Danışmanım Prof. Wyn Morgan’ın yönlendirmesi  sayesinde tamamladım

Jean Monnet burs programı Avrupa Birliği’ne bakışınızı nasıl değiştirdi? 
2008-2009 akademik döneminde İngiltere Nottingham Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi yüksek lisansı yapmıştım. Jean Monnet Bursu sayesinde ikinci kez aynı üniversitede bu kez doktora araştırması alanında çalışma yapma fırsatı buldum. Jean Monnet Bursu sayesinde zaten tanıdığım İngiltere’nin sosyal, kültürel yaşantısına daha da entegre oldum.

Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz?
Jean Monnet yurtdışında lisans üstü eğitim almak isteyen tüm araştırmacılar için en prestijli burslardan birisidir. Bursiyer adaylarının Jean Monnet Bursu ile yurtdışında geçirecekleri süreyi hem eğitim anlamında, hem de sosyal ve kültürel etkinlikler anlamında çok iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum.