Güldan Kalem’in öyküsü tam olarak bir başarı ve azim hikayesi. Güldan Kalem’in öyküsü, sınır tanımamanın, dünyanın tüm ülkelerini bir bütün olarak görmenin hikayesi. Milli Eğitim Bakanlığı’nda ilkokul öğretmeni olarak mesleğine başlayan Güldan Kalem, yüzünü batıya dönerek kariyerini bambaşka bir alana taşıdı. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalında doktora yaparken Jean Monnet bursuna başvurduğunda, artık geleceği için başka bir yol seçtiğini biliyordu. Jean Monnet bursuyla İngiltere’de University of Surrey’de AB Sosyal Politika ve İstihdam başlığı altında doktora tez konusu olan ‘AB Yaşamboyu Öğrenme Politikaları ve Bologna Süreci’ üzerine araştırma yaptı. Türkiye’ye döndüğünde ise onu bambaşka bir kariyer bekliyordu.
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?
Kariyerime 1990 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda ilkokul öğretmeni olarak başladım. Öğretmenliğe devam ederken Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalında Eğitim Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptım. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı yurtdışı öğretmenlik sınavını kazanarak 2001 yılında Londra’da öğretmen olarak çalıştım. Orada yaşayan Türk ailelerinin çocuklarına Türkçe dersleri verdim.
Daha sonra MEB tarafından açılan bir başka sınava girerek Türkiye’nin ABD’deki Washington Büyükelçiliğinde Eğitim Ataşe Yardımcısı ve Eğitim Müşaviri Vekili olarak 2002-2005 yılları arasında görev yaptım. Türkiye’ye döndükten sonra bir süre daha öğretmen olarak çalıştım, daha sonra 2007 yılından itibaren geçici görevlendirme ile İzmir Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezinde proje uzmanı olarak çalışmaya başladım. Bu arada Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalında doktora yapmaya başladım. Doktora yaparken hocalarımın da tavsiyesi ile Jean Monnet Burs Programına başvurmaya karar verdim. (Güldan Kalem kariyerine Yaşar Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nde uzman olarak devam ediyor.)
Jean Monnet Burs Programından hangi işte çalışıyorken, kaç yılında faydalandınız?
Jean Monnet Burs programından İzmir Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezinde proje uzmanı olarak çalışırken ve aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Avrupa Birliği Anabilim Dalında Doktora yaparken (tez aşamasında) 2009-2010 döneminde faydalandım.
Jean Monnet Burs Programı ile hangi üniversitede hangi konuda çalışma yaptınız?
Jean Monnet bursiyeri olarak İngiltere’de University of Surrey’de AB Sosyal Politika ve İstihdam başlığı altında doktora tez konum olan ‘AB Yaşamboyu Öğrenme Politikaları ve Bologna Süreci’ üzerine araştırma yaptım.
Türkiye’ye döndükten sonra Jean Monnet Burs Programının kariyerinize nasıl bir katkısı oldu?
Doktora tezimi henüz tamamlayıp teslim etmediğim için akademik olarak kariyerime bir katkısı olduğunu söyleyemem ancak çalıştığım kurumda ve iş arkadaşlarım arasında prestijim arttı.
Jean Monnet Burs Programı Avrupa Birliği’ne bakışınızı nasıl değiştirdi?
Jean Monnet Burs Programına katılmadan önce zaten AB alanında doktora programına kayıtlı olduğum için AB, kurumları ve işleyişi, TR-AB ilişkileri vb. birçok konuda bilgi sahibiydim. AB’ye karşı zaten olumlu bir bakışım vardı. Jean Monnet bursu sahip olduğum bu olumlu bakışı pekiştirdi.
Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz?
Jean Monnet bursiyer adayları çalışmak istedikleri müzakere başlığını çok dikkatli seçmeliler. Türkiye’ye döndüklerinde üzerinde aktif olarak çalışabilecekleri bir konuya odaklanmaları önemli. Özellikle kamu kurumlarında çalışanlara bu burstan faydalanmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca, İngilizce dilinden sınava girecek adaylara sadece İngiltere’deki üniversitelere odaklanmamalarını öneririm. Avrupa’nın diğer ülkelerinde İngilizce eğitim veren çok prestijli başka birçok üniversite var. Adayların başvurusu kabul edilip yazılı sınava girmeye hak kazandıktan sonra hemen olası üniversiteleri araştırarak başvuru sürecine erken başlamaları da önemli, çünkü “acceptance” aşaması uzun bir süreç.