Sinem Ogis 2013 – 2014 Akademik Yılı Jean Monnet Bursiyeri

Okul/Bölüm: Southhampton Üniversitesi Deniz Hukuku

Çalıştığı Kurum ve Görev: Avukat, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doktor Öğretim Görevlisi

 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?

1991 İzmir doğumluyum. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2013 yılında fakülte üçüncüsü olarak mezun olduktan sonra, Jean Monnet Bursu’na hak kazanarak İngiltere’de Southampton Üniversite’sinde deniz ticaret hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Türkiye’ye döndükten sonra hukuk stajımın ardından avukatlık ruhsatımı aldım ve akabinde Augsburg Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak üç buçuk sene sigorta hukuku ve ticaret hukuku alanında çalışarak doktora derecemi elde ettim.

Daha sonra, ziyaretçi akademisyen olarak Dubai Üniversite’sinde ve Japonya’daki Gakushuin Üniversitesi’nde görev aldım. Şu anda İzmir’de, avukat olarak görev yapmaktayım.  Aynı zamanda Roma ve Londra’da ofisleri bulunan, MEP Hukuk Bürosu’nda (MEP Law Firm) Türk Hukuku alanından sorumlu avukat olarak çalışmalarıma devam etmekteyim. Bir yandan da yarı zamanlı doktor öğretim görevlisi sıfatıyla Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde akademik çalışmalarıma devam ediyorum.

Jean Monnet Burs Programı ile öğrenim gördüğünüz üniversite ve çalışma yaptığınız konu hakkında bilgi verir misiniz?

Southampton Üniversitesi, özellikle deniz ticaret hukuku alanında İngiltere’de eğitim veren sayılı üniversitelerden birisidir. Enerji sektöründen almış olduğum bursu deniz hukuku ile birleştirip uzmanlık çalışmamı PowerShip üzerine kurguladım. PowerShip bir enerji gemisidir ve bu konuda dünyada öncülüğü bir Türk şirketi olan Karadeniz Holding yapmaktadır. Çalışmamı PowerShip ve Powership’’in hukuki statüsünü detaylı olarak inceleyerek tamamladım.

Jean Monnet Burs Programı sayesinde tamamladığınız eğitimin Avrupa Birliği’ne bakışınıza nasıl etkiledi?

Jean Monnet Burs Programı sayesinde, alanında uzman birçok profesörden eğitim aldım ve bunun neticesinde çalışmalarımı ve bakış açımı genişlettim. Southampton’daki eğitimimin ardından yedi yıl yurt dışında yaşadım. Hedefim, edindiğim tecrübe ve birikimleri Türkiye’de uygulamak ve ülkeme katkıda bulunmak.

Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz?

Adaylara, özellikle teknoloji ve enerji üzerine çalışmalarını tavsiye ediyorum. Önümüzdeki 50 sene içerisinde bu anlamda çok büyük gelişmeler olacağını ve tüm iş sektörlerinin artık teknoloji ile yenileneceğini düşünürsek, yenilikçi ve sürdürebilir enerji kaynakları üzerinde araştırmalar yapmak faydalı olacak, ülkemize de katkı sağlayacaktır.

Adaylara şimdiden başarılar diliyorum. Jean Monnet bursu gerçek bir ayrıcalıktır!