Sacid ÖRENGÜL, 2008 – 2009 Akademik Yılı Jean Monnet Bursiyeri

Sacid Örengül mesleğinde başarılı bir avukat. Onun kariyerinin dönüm noktası olan, Avrupa Birliği’ne bakışını değiştiren Jean Monnet Burs Programı oldu.  Kayseri Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışırken, Jean Monnet bursu ile tanıştı ve eğitimine Belçika’nın en eski üniversitesi olan K.U.Leuven’de “Enerji ve Çevre Hukuku” üzerine ileri düzey yüksek lisans yaparak devam etti. Türkiye’ye döndüğünde ise artık Enerji ve Çevre Hukuku alanı üzerine yüksek lisans yapmış, hem akademik, hem kişisel gelişimi açısından ufuk açıcı bir tecrübe edinmiş, uluslararası hukuk alanında çalışan bir bilim insanıydı.

Sacid Bey bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?
1981 yılında İstanbul Fatih’te doğmuşum. Liseyi Çapa Anadolu Öğretmen Lisesinde, üniversiteyi İstanbul Hukuk Fakültesinde okudum. Hukuk Fakültesinden mezuniyetim ertesinde İstanbul Barosu’nda avukatlık stajımı yaptım, staj yaparken aynı üniversitede Avrupa Birliği üzerine yüksek lisansıma başladım. Bu dönemde bir yandan da yarı-zamanlı avukatlık yapmaktaydım. İstanbul Üniversitesindeki yüksek lisansımın son döneminde Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesinde açılan Uluslararası Hukuk Anabilim Dalındaki araştırma görevlisi sınavını kazandım. 25 yıllık bir İstanbul yaşantısından sonra Kayseri’de asistan olarak çalışmaya başladım.

Jean Monnet Burs Programından hangi üniversitede öğrenci iken, kaç yılında faydalandınız?
Bursa başvurduğum sırada İstanbul Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi idim, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ise araştırma görevlisi olarak çalışmaktaydım. Jean Monnet bursundan 2008-2009 eğitim öğretim döneminde faydalandım.

Jean Monnet Burs Programı ile hangi üniversiteye gittiniz, Jean Monnet bursiyeri olarak hangi konuda çalışma yaptınız?
Jean Monnet Burs Programı ile Belçika’nın en eski üniversitesi olan K.U.Leuven’de “Enerji ve Çevre Hukuku” üzerine ileri düzey (advanced level) yüksek lisans yaptım. Bursu kazandığım konu başlığı enerji idi. Enerji ve Çevre Hukuku yüksek lisansımda tez çalışmamı Enerji Ajansları ve Yenilenebilir Enerji (Energy Agencies and Renewable Energy) konusunda yaptım.

Türkiye’ye döndükten sonra Jean Monnet Burs Programının kariyerinize nasıl bir katkısı oldu?
Burs programımın kariyerime katkısı çok olumlu oldu. Belçika’daki yüksek lisans programımız çerçevesindeki bir aylık stajımı Gent Üniversitesinde Prof. Dr. Frank Maes’ın yanında yaptım. Kendisi ile enerji hukuku alanında planladığım doktora çalışmamda danışmanım olması konusunda staj dönemimde konuştuk, yüksek lisansımı tamamlamamdan iki ay sonra 2009 Ekim ayında Belçika’ya tekrar doktora yapmak için dönmüş oldum.  Uluslararası hukuk alanında çalışan bir bilim insanı olarak hem akademik, hem kişisel gelişimim açısından ufuk açıcı bir deneyim edindiğimi söyleyebilirim.

Jean Monnet Burs Programı Avrupa Birliği’ne bakışınızı nasıl değiştirdi? 
Avrupa Birliğine bakışım önceleri daha soyut diyebileceğim Avrupa Birliği yüksek lisansımda öğrendiğim tarihi, hukuki ve politik bilgilere dayanmaktaydı. Bu bakış açısının Belçika’da yaşayarak, AB’yi ve kurumlarını yakından takip etme imkânı bularak daha gerçekçi bir doğrultuda değiştiğini söyleyebilirim. Avrupa Birliği birçok konuda araç olma özelliği taşımakla birlikte özgürlük, temel haklar, tüketici hakları vb. konularda bireylere ve özellikle AB vatandaşlarına çok önemli kazanımlar sağlamış ve sağlamaya devam etmekte olan önemli bir bölgesel ve uluslararası aktör konumunda. Avrupa Birliği sorunlara çözüm bulma konusunda birlikte oturup konuşma alışkanlığını ve zaruretini üyelerine kazandırmış ve özgün yapısı ile dünyaya da örnek olmuş bir yapı.

Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz?
Bursa başvurunun kendisinin bile çok kıymetli bir tecrübe olduğunu düşünüyorum. Aday arkadaşlara sınava iyi hazırlanmalarını ve şanslarını birkaç kere zorlamalarını tavsiye ederim.