İbrahim Barış Sayar 2019-2020 Akademik Yılı Jean Monnet Bursiyeri

Ad Soyad: İbrahim Barış Sayar

Okul / Bölüm: Trinity College Dublin / Fikri Mülkiyet ve Bilgi Teknolojileri Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı

Akademik Yıl: 2019-2020

  • Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?

1991 Niğde doğumluyum. 2015 yılında tam burslu öğrenim gördüğüm TOBB ETÜ Hukuk Fakültesinden birincilikle mezun oldum. Aynı yıl alanında önde gelen bir hukuk bürosunun fikri mülkiyet hukuku departmanında avukat olarak çalışmaya başladım. 2018 yılında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku tezli yüksek lisans programını, “Adalete Erişim Hakkı Bağlamında Yargılama Harçları” isimli tezimle tamamladım. 2019-2020 akademik yılında Jean Monnet Burs Programı’nın bana sağladığı imkânla Trinity College Dublin Fikri Mülkiyet ve Bilgi Teknolojileri Hukuku tezli yüksek lisans programını tamamladım. Akabinde Türkiye’ye dönüş yaptım. Şu an İstanbul’da, Türkiye’nin en önde gelen hukuk bürolarından Esin Avukatlık Ortaklığı’nın fikri mülkiyet hukuku departmanında avukat olarak çalışıyorum.

  • Jean Monnet Burs Programı ile gittiğiniz üniversite ve çalışma yaptığınız konu hakkında bilgi verir misiniz?

İrlanda’nın en iyi üniversitesi olan Trinity College Dublin, dünyanın da en iyi ilk yüz üniversitesi arasındadır. 1592 yılında kurulan üniversitenin Dublin şehir merkezinde muhteşem bir kampüsü bulunmaktadır. Jean Monnet Burs Programı’ndan fikri mülkiyet hukuku müktesebatı kapsamında yararlanmaya hak kazanarak İrlanda’yı ve Trinity College Dublin Fikri Mülkiyet ve Bilgi Teknolojileri Hukuku yüksek lisans programını tercih ettim. Program boyunca alanında önde gelen öğretim üyeleri tarafından verilen Avrupa Birliği Marka, Tasarım, Telif, Veri Koruma ve Medya hukuku dersleri aldım. Teorik derslerin yanı sıra pratiğe yönelik ve İrlanda’lı bir avukat (barrister) tarafından verilen “İleri Avukatlık Teknikleri” isimli bir ders aldım. Tez konum ise Avrupa çapında protestolara dahi neden olan 2019/790 sayılı Dijital Tek Pazarda Telif Haklarına ilişkin Yönerge’nin çevrimiçi içerik paylaşım platformlarının telif hukuku çerçevesinde sorumluluğunu düzenleyen 17. maddesiydi.

Medya hukuku dersinde yazdığım “Avrupa Birliği’nde Medyada Çoğulculuğun Korunması ve Teşvik Edilmesine İlişkin Yasa ve Girişimler” başlıklı makalem ders kapsamında yazılan en iyi makale seçilmiş ve Trinity College Dublin Hukuk Fakültesi ile yapılan iş birliği çerçevesinde İrlanda Radyo ve Televizyon Kurulu (Broadcasting Authority of Ireland) internet sitesinde yayımlanmıştır. Bu makalenin Türkçe tercümesi de yakın zamanda hakem incelemesinden geçerek Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi’nin 2021/1 sayısında yayımlanmıştır.

  • Jean Monnet Burs Programı sayesinde tamamladığınız eğitimin Avrupa Birliği’ne bakışınıza etkileri nelerdir?

Jean Monnet Burs Programı sayesinde Avrupa Birliği fikri mülkiyet hukukunu daha detaylı öğrenme imkânı edindim. Bu alanda Avrupa Birliği’ndeki son gelişmeleri takip ederek ülkemizdeki mevcut durum ile karşılaştırma fırsatı buldum. Amacım edindiğim bilgi ve tecrübeler ile ülkemizin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefi çerçevesinde fikri mülkiyet hukuku mevzuat ve pratiğinin uyumlaştırılmasına katkıda bulunabilmek.

Avrupa Birliği ile Türkiye’nin ayrılmaz bir bütün olduğunu, başta Jean Monnet Burs Programı olmak üzere, yararlanıcı olma fırsatı bulduğum Erasmus staj ve gençlik değişimi hareketliliği gibi burs ve değişim programlarının Avrupa Birliği ve ülkemizi her anlamda birbirine yakınlaştırdığına inanıyorum. Örneğin 2021-2022 akademik yılında Hukuk Fakültesi, Jean Monnet Burs Programı ortaklığında bursiyerlere özel okul ücretinin bir kısmını kapsayacak şekilde ek bir burs programını hayata geçirdi. Dolayısıyla program sayesinde bursiyerlerin olduğu kadar, Avrupa Birliği kurum ve vatandaşlarının da ülkemize yönelik olumlu bakış açılarının geliştiğine ve iş birliğinin yıllar içerisinde giderek artacağına inanıyorum.

  • Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz?

Adaylara öncelikle Jean Monnet Burs Programı’nın ülkemizdeki en uzun soluklu ve en prestijli programlardan birisi olduğunu, bu program sonrasında önlerine pek çok kapı açılacağını dikkate alarak başvuru ve sınav sürecinde disiplinli bir çalışma ve yüksek bir motivasyon göstermelerini tavsiye ederim.

Sınav süreci haricinde bursiyer adaylarına en önemli tavsiyem uzmanlaşmak istedikleri AB müktesebat alanını iyi seçmeleri ve ardından öğrenim görmek istedikleri AB ülkesini ve üniversiteyi derinlemesine araştırarak belirlemeleri. Burs almaya hak kazandıktan sonra hem akademik ve profesyonel hem de sosyal ve kültürel anlamda kendilerini geliştirebilecekleri kırmızı bir halı önlerine serilmiş olacak. İmkanlar elverdiğince gezip görmelerini, program sırasında ve sonrasında karşılarına çıkabilecek fırsatları değerlendirmelerini, profesyonel ve sosyal ağlar oluşturmalarını ve böyle bir “imtiyazın” tadını çıkarmalarını tavsiye ederim.