Gökmen ATAŞ, 2011 – 2012 Akademik Yılı Jean Monnet Bursiyeri

Gökmen Ataş, Jean Monnet Burs Programı ile kariyerinde önemli bir değişim yaşayanlardan. Ataş 2011 yılında TÜBİTAK’ta çalışmakta ve Ankara Üniversitesinde Avrupa Birliği alanında yüksek lisans yapmakta iken Jean Monnet Burs Programı ile tanışarak, London School of Economics and Political Science’ta “Public Management and Governance” başlıklı yüksek lisans programına katıldı. İngiltere’deki öğrenimi boyunca hayata bakışının da ciddi bir değişime uğradığını belirten Ataş, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda toplumun her kesiminin daha çok bilinçlendirilmesi gerektiğine inanıyor. Gökmen Ataş, hâlihazırda kariyerine uluslararası bir finans kurumu olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasında (EBRD) devam etmekte.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?
1982 yılında Ankara’da doğdum. İlkokulu Keçiören Mehmet Emin Yurdakul İlkokulu, ortaokulu Keçiören Tarhuncu Ahmet Paşa İlköğretim Okulu ve liseyi de Keçiören Fatih Sultan Mehmet Süper Lisesinde tamamladım. 2000 yılında öğrenime başladığım Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümünden 2005 yılında mezun oldum. Mezuniyetimden sonra 8 ay süren Ziraat Bankası Bankacılık Okulunu bitirdim ve yaklaşık 2 yıl süreyle Eskişehir’de Mali Tahlil ve İstihbarat Uzman Yardımcılığı görevinde bulundum. 2008 yılında Akbank Teftiş Kurulunda müfettiş yardımcısı olarak bankacılık sektöründe çalışmaya devam ettim. Fakat bir yıl süren teftiş deneyimimin ardından 2009 yılında TÜBİTAK – TEYDEB’de uzman yardımcısı olarak göreve başladım ve yaklaşık 4 yıl boyunca da bu kurumda çalışarak kamu sektöründe kariyerime devam ettim. Bu sürede Ankara Üniversitesi ATAUM’da “AB ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler-Ekonomi/Maliye” bölümünde yüksek lisans programına başladım. Kendisi de eski bir bursiyer olan Prof. Dr. Sanem Baykal ile tanışmam sonucu Jean Monnet Bursu oldukça ilgimi çekti ve programlı bir çalışma yürüterek 2011-2012 dönemi bursiyerlerinden birisi olmaya hak kazandım. London School of Economics and Political Science’ta yüksek lisans öğrenimimi tamamlayarak Türkiye’ye döndüm. TÜBİTAK’ta çalışmaya devam ederken birçok önemli kurum ve kuruluştan teklif aldım fakat 2014 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasında (EBRD) kariyerime devam etme kararı aldım. Şu sıralar Türkiye merkezli kadın işletmelerine finansa erişim ve danışmanlık desteği vermekteyiz.

Jean Monnet Burs Programından hangi üniversitede öğrenci iken, kaç yılında faydalandınız? 
TÜBİTAK’ta çalışıyorken ve aynı zamanda da Ankara Üniversitesinde yüksek lisansıma devam ederken 2011-2012 öğretim yılında Jean Monnet programından yararlanarak yüksek lisans yaptım.

Jean Monnet Burs Programı ile hangi üniversiteye gittiniz, hangi konuda çalışma yaptınız?
İngiltere’deki London School of Economics and Political Science Üniversitesi’nde Public Management and Governance bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. Mali Kontrol alanında çalışma yaptım.

Türkiye’ye döndükten sonra Jean Monnet Burs Programının kariyerinize nasıl bir katkısı oldu?
Benim için LSE’de yapmış olduğum masterın bana her açıdan çok büyük katkısı oldu diyebilirim. Çok farklı ülkelerden, farklı kültür ve geçmişe sahip birçok bölüm arkadaşı bana her konuda farklı bir bakış açısı kazandırdı. Yoğun ve disiplinli çalışma ortamının da bana çok şey kattığını söyleyebilirim. Türkiye’ye döndüğümde ise çok istediğim uluslararası kurumlarda çalışma isteğime kısa sürede hem de kendi seçimimi yaparak ulaşmış oldum.
Jean Monnet Burs Programı Avrupa Birliği’ne bakışınızı nasıl değiştirdi? 
Hâlihazırda zaten bir AB yüksek lisansı yapıyordum Ankara Üniversitesinde. O nedenle AB’nin kurumlarına, amacına, ruhuna ve değerlerine teorik olarak hâkimdim diyebilirim. Fakat doğrudan üye ülkelerden birisinde yaşayarak bunu deneyimlemek ve sosyal yaşamda gözlemlemek çok farklı bir duygu. Her zaman çok olumlu gözlerle baktığım AB ve AB’ye üyelik hususlarında Türkiye’nin eksiklerini görmemi ve bu birliğe üyelik konusunda ülkemizin ciddi adımlar atması gerektiğini anlamamı sağladı.

Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz?
Türkiye’deki mevcut yurtdışı burslar arasında en prestijli ve iyilerinden birisi Jean Monnet Bursu bence. Bursu kazanmak da sanıldığı kadar zor değil. Doğru çalışma şekli ve araştırma ile kazananlar arasına girmek oldukça kolay. Bana bireysel olarak ulaşan herkesi, gerçekten ilgili gördüğüm sürece içtenlikle yönlendiriyorum. Bunun yanısıra, gerçekten hangi alanda çalışmak istediklerine ve hangi ülke ya da üniversitede yüksek lisans yapmak istediklerine iyi karar vermeleri gerekiyor. Bu daha çok eğitim sonrasında neler yapmak istedikleri ile koşut düşünülmeli. Ayrıca gidecekleri ülkede derslere ek olarak sosyal yaşamda yeteri kadar yer alarak farklı kültürleri tanıma imkânı bulabilir ve farklı bakış açıları kazanabilirler. İyi bir eğitimden geçmiş insan, çevresini de olumlu anlamda değiştirebilecektir. Ben buna inanıyorum.