Elif Nisa Polat, 2018 – 2019 Akademik Yılı Jean Monnet Bursiyeri

Okul / Bölüm:  Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı

Çalıştığı Kurum ve Görev: Dünya Bankası / Ekonomist

 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Kariyeriniz nasıl şekillendi?

2016 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldum. Ardından Leiden Üniversite’sinden burs kazanarak yine Uluslararası İlişkiler üzerine yüksek lisans yaptım. Ertesi sene Jean Monnet Burs Programı’nın yazılı sınavında başarılı oldum ve Johns Hopkins School of Advanced International Studies’in (SAIS) İtalya – Bologna’da bulunan kampüsünde ekonomi ve dış politika ağırlıklı ikinci yüksek lisansımı tamamladım. Jean Monnet Bursu, hayatımı her anlamda değiştiren bir fırsat oldu. Siyaset bilimi ve ekonomi alanlarında son derece prestijli bir okuldan mezun olmak bana hem Türkiye’de hem de yurt dışında çok fazla kapı açtı.

Mezuniyetimin ardından Washington DC’ye gittim, herhangi bir işim ya da stajım olmadan 3 ay boyunca her gün Dünya Bankasının ofisine giderek beraber çalışmak isteyebileceğim insanlarla tanıştım. Bu sürecin sonunda Dünya Bankasından istediğim gibi bir iş teklifi geldi ve ben de kabul ettim. Yaklaşık 3 yıldır Dünya Bankasında ekonomist olarak çalışıyorum. Bankada genel itibariyle gelişmekte olan ülkelere yönelik finans, rekabet ve inovasyon alanlarında yürütülen projelerin uygulamasında görev alıyorum. Buna ek olarak bir yapay zekâ aracılığıyla dünyanın dört bir yanından danışmanları şirketlerle buluşturan web tabanlı bir start-up’da çalışıp deneyim elde ettim. Şu anda Dünya Bankasındaki işimin yanı sıra Hollanda’da blockchain ve web3 teknolojileri ile kalkınma sektörünü̈ birleştirme hedefiyle kendi şirketimi kuruyorum, yepyeni maceralara yelken açıyorum. Bol şans dileyin! : )

Jean Monnet Bursu ile eğitim gördüğünüz üniversite ve çalışma yaptığınız konu hakkında bilgi verir misiniz?

Johns Hopkins SAIS dünya genelinde çok tanınan bir okul. İtalya’daki kampüsü̈ de ufacık ama tam bir aile ortamı sağlıyor. En yakın arkadaşlarımı kazandığım, çok farklı bakış açılarıyla büyümüş kişilerle konuşup karakterimi tanımladığım yıllar oldu yüksek lisans yıllarım. Jean Monnet ile Avrupa Birliği’nin Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları üzerine çalışıp, tezimi AB mülteci politikası üzerine yazdım. Bu sayede Brüksel’de alanında uzman olan düşünce kuruluşlarına sunum yapma fırsatı da buldum. Jean Monnet Burs Programı’nın sınavına çalışırken döktüğüm terin her damlasına değdi. İyi ki ama iyi ki bu fırsatı değerlendirmişim.

Jean Monnet Burs Programı sayesinde tamamladığınız eğitiminiz, Avrupa Birliği ile ilgili düşüncelerinizi nasıl etkiledi?

Jean Monnet sayesinde Avrupa Birliği’nin yumuşak gücünün ve prestijinin farkına vardığımı söyleyebilirim. Son derece büyük ideallerle, güzel işler yapmaya çalışan çok sayıda teknokratın tarihte eşi benzeri görülmemiş bir şekilde ortak bir hedefe doğru çalışıyor olması son derece etkileyici.

Jean Monnet bursuna başvurmak isteyen kişilere neler tavsiye etmek istersiniz?

Avrupa Birliği’nin lokomotifi sayılabilecek Batı Avrupa ülkelerinin gündemini takip ederek başlamalarını öneririm. AB’nin çözmeye çalıştığı sorunları, bunlara getirdiği bakış açılarını birebir kendi kaynaklarından okumalarını tavsiye ederim. İngilizce makale yazımı becerilerini geliştirmeleri de çok yararlı olacaktır. Bu tarz sınavlarda bilgiyi bilmek kadar bildiğini temiz ve akıcı bir dille aktarabilmek de önemli oluyor.