Ebru Metin – 2013-2014 Akademik Yılı Jean Monnet Bursiyeri

Okul / Bölüm: King’s College London – International Financial Law LLM

Çalıştığı Kurum ve Görev: Tallinn Teknoloji Üniversitesi – Erken Aşama Araştırmacısı / Legal Design Turkey – Kurucu

 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?

2003 TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi mezunuyum. İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesinde hukuk lisansımı 2009 yılında tamamladım ve 2011 yılında İstanbul Barosuna avukat olarak kaydoldum. 2011-2013 yılları arasında Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünde danışman avukat olarak çalıştım. 2013-2014 döneminde Jean Monnet Bursiyeri olarak King’s College London’da yüksek lisansımı tamamladım. Aynı dönemde ayrıca Londra merkezli bir kurumsal yönetim şirketi olan Nestor Advisors’da staj yaptım. 2015-2017 yılları arasında Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (Şişecam) Genel Müdürlüğünde avukat olarak görev yaptım. 2017-2018 yılında ise, Pan European Seal Traineeship Programı kapsamında Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) Kurumsal Yönetim biriminde 1 yıl staj yaptım. Akabinde, 2018 – 2020 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisinde Sözleşme Yönetim Uzmanı olarak çalıştım. 2020 yılında hukukta tasarım alanında çalışmaya başladım ve 2021’de “Legal Design Turkey” isimli sosyal girişimi kurdum. Yine 2021 yılında, Bilgi Üniversitesi bünyesinde bulunan “Bilgi Legal Design Lab”ın direktörlüğünü yürütmeye başladım. 2022 Ağustos ayında ise doktora çalışmalarımı sürdürmek için, Tallinn Teknoloji Üniversitesinde erken aşama araştırmacısı olarak çalışmaya başladım. Şu an doktora çalışmalarım için Tallinn’de bulunmaktayım.

2021 yılında UNDP Sosyal İnovasyon Destek Programı’nda Legal Design Turkey ile ödül ve proje desteği aldım. 2022 yılında International Legal Technology Association tarafından hukuk teknolojileri alanında en etkili kadın liderden biri olarak seçildim. Bunun yanı sıra Euclid Network tarafından “Top 100 Women in Social Enterprise” listesinde yer aldım. Yine 2022 yılında British Council tarafından düzenlenen “Study UK Alumni Awards” programı kapsamında Business ve Innovation ödülünü aldım ve bu ödül kapsamında Oxford Üniversitesinde Executive Leadership programını tamamladım. 2022 yılında ayrıca US Department State ve Fortune şirketleri tarafından sponsor olunan ve Vital Voices tarafından organize edilen, Global Women’s Mentorship Programı’na seçilerek, AIG New York ofisinde bu mentorlük programını tamamladım. Son olarak, 2022 yılında The Swedish Institute tarafından düzenlenen “SheEntrepreneurs Programı”nı tamamladım.

Bunlar haricinde, European Legal Technology Association Türkiye temsilcisi, Turkish Women International Network Hukuk Çemberi liderliği ve World Commerce and Contracting Dünya Konseyi Türkiye Temsilcisi olarak görev yapmaktayım.

Jean Monnet Burs Programı ile gittiğiniz üniversite ve çalışma yaptığınız konu hakkında bilgi verir misiniz?

Birleşik Krallık’ta, King’s College London’da Uluslararası Finans Hukuku programını tamamladım. Çok memnun kaldığım bu programda özellikle pratik bakış açısıyla aldığım uluslararası finans hukuku dersleri analitik bakış açımı geliştirmemde çok etkili oldu. Bunun haricinde kurumsal finans ve kurumsal yönetim dersleri, tez konumu belirlememi sağladı. Bağımsız yönetim kurulu üyeliği rolü ve bağımsızlık konseptine ilişkin olarak tezimi yazdım. Program süresince ayrıca, Uluslararası Finans Hukuku modülü öğrenci temsilcisi olarak görev yaptım.

Kurumsal yönetim alanına olan özel ilgim sebebiyle yarı zamanlı olarak kısa süreli, Nestor Advisors isimli Londra merkezli kurumsal yönetim danışmanlığı şirketinde staj yaptım. Bu stajda da yüksek lisans programında edindiğim bilgileri pratik hayata uyarlama şansını edindim.

Jean Monnet Burs Programı sayesinde tamamladığınız eğitimin Avrupa Birliği’ne bakışınıza etkileri nelerdir?

Jean Monnet Burs Programı’nın bana ve kariyerime oldukça katma değer sağladığı, Avrupa Birliği (AB) uyum süreci ve AB müktesebatı konusunda yerinde ve detaylı bilgi edinme konusunda, uluslararası sivil toplum kuruluşları ile diyaloğun geliştirilmesinde faydalı olduğu inancındayım. Türkiye ve AB arasında köklü bir ilişki var. Aday ülke olarak, Türkiye’nin AB uyum sürecine bu tür programların katkı sağladığı görüşündeyim. Ülkemizin kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için AB üyeliğini destekliyorum. Programın içeriği ve tanıştığım meslektaşlarım da bu düşüncemi güçlendirdi.

Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz?

Programa başvurmadan önce iyi planlama yapmalarını öneririm. Hangi alanda çalışmak istiyorlar, eğitimleri sırasında neleri başarmak istiyorlar, eğitim sonrasında neler yapmak istiyorlar şeklinde bir planlama programdan tam anlamıyla verim almalarını sağlayacaktır.

Yeniliklere açık olmayı, hata yapmaktan korkmamayı ve olabildiğince olumlu bir yaklaşım sergilemelerini öneririm. Kendi adıma, yüksek lisansımı Londra’da yaptığım için çok farklı birçok ülkeden gelen arkadaşım oldu. Bunun en büyük etkenlerinden biri de yeniliklere ve farklı kültürleri tanımaya açık olmamdı.

Son olarak, akademik faaliyetleri aksatmayacak şekilde bulundukları ülkedeki kültürel ve gönüllülük faaliyetlerine katılarak hem kendileri hem de bulundukları yerdeki yerel topluluklara katkı sağlamalarını öneririm.