Ceren Gökçe, 2008 – 2009 Akademik Yılı Jean Monnet Bursiyeri

Okul/Bölüm: Manchester Üniversitesi Sanayi, Ticaret ve Kalkınmada Yüksek Lisans Derecesi

Ceren Gökçe Jean Monnet Burs Programı ile sadece kariyerini değil, tüm hayatını değiştirenlerden. Jean Monnet Burs Programı ile yurtdışında eğitim almadan önce yurtdışında fuar ve organizasyonlar yapan bir şirkette çalışırken, Jean Monnet Burs Programı ile hayatını baştan sonra yeniden inşa edip, kariyerini, yaşadığı şehirleri, hayata bakışını değiştirdi. “Hayat sonsuz bir olasılıklar bütünüdür” sözünün peşinden giden Ceren Gökçe, kendi deyimi ile iş hayatında ofis mobilyalarının bir parçası olmak üzereyken, Avrupa Birliği’ne açılan bir hayatın parçası olmayı başardı.

 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?
“Hayat sonsuz bir olasılıklar bütünüdür” diyen yazar, en büyük ilham kaynağım. Her birimizin bir tek hayatı var. Ama bir tek hayatımızın olması o hayat süresince olabileceklerimizi kısıtlamamalı – bir insan ömrüne o kadar çok şey sığabiliyor, günümüzün dünyası insana o kadar çok ve çeşitli seçenekler sunuyor ki, potansiyelimizi değerlendirmemek israf olur. Birilerine bağlı çalışmak, tek bir işyerinde kariyerimi başlatıp bitirmek, bir tek alana sınırlı kalmak da bana hep bu yüzden çok kısıtlayıcı göründü. Kendini gerçekleştirebilmek için sınırlarını zorlamak, rahatlığa alışmaya başlayınca o rahatlıktan uzaklaşabilecek cesareti edinmek önemli. Edinmek diyorum çünkü çok zor oluyor. Türkiye koşulları belli, bizler sabit birer iş bulmak, sonra evimizi ve arabamızı almak, sonra hayat boyu birikim yapıp çocuklarımıza iyi birer gelecek sağlamak için koşullanıyoruz. Oysa dünya çok renkli, heyecanlı, görmeyi öğrenebilenler için son derece zenginleştirici bir yer. Ben de, okumak istediğim bölümde okudum. Uluslararası bir bağlamı olan bir alanda çalışmak istedim, bunun için şehir değiştirdim. Yurt dışı fuarlar, defileler, çeşitli organizasyonlar düzenleyen bir birimden sonra, çalıştığım kurumun yürüttüğü bir Avrupa Birliği projesi içinde görev aldım. Proje bitiminde kurulan oluşumda görev yaptım. Jean Monnet Burs Programını kazandıktan ve programı tamamladıktan sonra, Türkiye’ye dönerek uluslararası eğitim sektöründe çalıştım. Uluslararası bir kuruluşun gençlik istihdamı ve bölgesel kalkınma alanında yürüttüğü bir projede çalıştım. Hedeflediğim kurumda çalışabilmek için bir kere daha şehir değiştirdim. Şimdi uluslararası bir organizasyon projesinde yönetim kadrosunda çalışıyorum. Sonraki hedefim, çevre, korumacılık ve sürdürülebilirlik sektörlerinde bir proje yönetmek.

Jean Monnet Burs Programından hangi işte çalışıyorken, kaç yılında faydalandınız? 
Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdim. İlk iş yerimde farklı birimlerde yedi yıla yakın çalıştım. Ama son birkaç yıl, ofis mobilyasının bir parçası olmaya başladığımı hissettim. Yaptığım iş ve aldığım kurumsal eğitimler kendimi geliştirebilmek için yetersiz göründü. Bu durum bir kısır döngü halini almaya başlayınca, 2008-2009 öğretim yılı için Jean Monnet bursuna başvurdum. “Başvurdum” bu süreci çok kısa anlatıyor, ama başvuru sürecinde önüme çıkan engellerden birini aktarmam gerekir. Lisans mezuniyetim bursa başvurmama engeldi. Bursu alabilmek için halihazırda AB üzerine çalıştığımı belgelemem, dahası, çalıştığım alanda burs başvurusu yapmam gerekti. Bu da, son üç yıldır yürüttüğümüz bölgesel kalkınma projesinin çizgisinde bir bölüm seçmem, yani bambaşka akademik bir alana geçiş yapmam demekti. Hibeyi almayı başardım. Ekonomik kalkınma yüksek lisansı yaptım. Sınıf arkadaşlarımın Dünya Bankası ekonomistleri, Birleşmiş Milletler uluslararası kalkınma çalışanları olduğu bir ortamda işe Keynes’in kim olduğunu öğrenerek başlamam gerekti. Hayatımın en zor ve en keyifli günlerini geçirdim. Çok şey öğrendim, bir daha karşılaşamayacağım insanlar tanıdım, onlarca ülkeden ve sektörden gelen insanlarla projeler yaptık. Jean Monnet bursu, benim kariyerimi olmasını istediğim yöne doğru çevirdi, ilerlememe yetecek rüzgarı sağladı.

Jean Monnet Burs Programı ile hangi üniversiteye gittiniz, Jean Monnet bursiyeri olarak hangi konuda çalışma yaptınız?
University of Manchester, Institute of Development Policy Management’ta, MSC Industry, Trade and Development için burstan faydalandım. Bölgesel kalkınma modeli olarak iş kümelerini, spesifik olarak da Türkiye’deki iş kümelerinde kalkınma politikasının, yerel yönetimlerin ve sosyal sermayenin durumunu irdeledim.

Türkiye’ye döndükten sonra Jean Monnet Burs Programının kariyerinize nasıl bir katkısı oldu?
Dönüşte, hem yüksek lisans yapmış olmak, hem bu çalışmayı burslu yapmış olmak hem de Jean Monnet Burs Programının prestiji çok kısa sürede istediğim koşullarda bir iş bulmamı sağladı.

Jean Monnet Burs Programı Avrupa Birliği’ne bakışınızı nasıl değiştirdi? 
Çok kültürlülük, akademik ve profesyonel ortamlarda tanınan özgürlük ve esneklik, birlikte var olma kültürünün yerleşikliği çok etkileyici bir deneyim sağladı. Burs süresinde çeşitli AB ülkelerini seyahat etme fırsatı, Avrupa Birliği’nin uzaktan göründüğü kadar renkli ve birbirine uzaktan göründüğünden çok daha bağlı ve bağımlı olduğunu keşfetme olanağı sundu.

Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz?
Çalışma yapacakları programı ve ülkeyi doğru seçmeleri, programı seçerken kendilerinden önceki dönemlerin Jean Monnet bursiyerleri ile, başvuracakları bölümün akademisyenleri ve öğrencileri ile bağlantı kurmaları, program içeriğine ve yaratacağı kariyer olanaklarına dair fikir sahibi olmaları hem dönüşte kariyerlerini doğru yönlendirebilmelerine hem de zamanlarını etkin kullanarak yaşayacakları deneyimi eşsiz bir fırsata dönüştürmelerini sağlayabilir.