Okul/Bölüm: Paris 1 Pantheon-Sorbonne Üniversitesi Kamu Ekonomisi
Cem Özgüzel Jean Monnet Bursu sayesinde kendini yepyeni bir yolda bulanlardan. 2013 yılında bir danışmanlık şirketinde ekonomist olarak çalışırken, Jean Monnet Bursu ile tanışarak Paris 1 Pantheon-Sorbonne Üniversitesinde “Public Economics” başlıklı yüksek lisans programına katıldı. Halen aynı üniversitede öğretim ve araştırma görevlisi olarak çalışmakta, aynı zamanda iktisat alanında doktora çalışmalarını sürdürmekte.
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?
İstanbul’da doğup büyüdüm. İlk ve ortaöğrenimimi Koç Özel Lisesinde tamamladım. Lisenin son senelerinde yaptığımız okumalar, özellikle de Marx’ın metinleri beni iktisadın toplumu dönüştürücü gücü olduğuna ikna etti. Üniversitede iktisat alanında eğitim görmem gerektiğini anlamıştım. Liseyi bitirdikten sonra Galatasaray Üniversitesinde ilk tercihim olan iktisat lisans programına kaydımı yaptırdım. Üniversiteye doğrudan başlamak yerine kaydımı dondurup AFS (American Field Service) değişim programı çerçevesinde 1 seneliğine Belçika’da bir ailenin yanında yaşadım ve oradaki yerel lisede son sınıfı tekrar okudum. Deneyimlerle dolu bir senenin ardından Türkiye’ye dönüp lisans eğitimime başladım. İstediği alanda eğitim görmenin ve öğrenmenin verdiği zevkle geçen dört senenin ardından Türkiye’deki iktisadi ve siyasi gelişmeleri takip eden bir danışmanlık şirketinde analist olarak çalışmaya başladım. Şirketteki iki senenin ardından 2014’ün Eylül ayında Jean Monnet bursiyeri oldum. Bu programın ardından aynı üniversitede araştırma görevlisi pozisyonuna kabul edildim ve doktora çalışmalarıma başladım. Doktora çalışmalarım sırasında Almanya’daki IAB (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung) ve ABD’de bulunan Harvard Üniversitesinde misafir araştırma görevlisi olarak bulundum. 2018 yılının başında ise Pantheon-Sorbonne Üniversitesinde öğretim ve araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım.
Jean Monnet Burs Programından ne zaman, kaç yılında faydalandınız?
Jean Monnet Bursundan Galatasaray Üniversitesinde öğrenci olduğum dönemde haberdar oldum. Çevremdeki birçok arkadaşım bu burstan yararlanıp yurt dışında yüksek öğrenimlerini devam ettirdiler. Lisans eğitimimin ardından deneyim kazanmak ve hangi alanda uzmanlaşmak istediğimi daha iyi saptayabilmek amacıyla yüksek lisans öncesinde çalışmak istedim. Jean Monnet Bursunu özel sektörden kazanan küçük azınlığa dahilim.
Jean Monnet Burs Programı ile hangi üniversiteye gittiniz, ne konuda çalışma yaptınız?
Jean Monnet Bursu sayesinde Paris’te bulunan Pantheon-Sorbonne Üniversitesinde akademik araştırma metotlarını kullanarak kamu politikası odaklı çalışmalar yapan “Public Economis/ Applied Economics” başlıklı tezli yüksek lisans programına başladım. Bu program sayesinde, iktisat alanının bilmediğim kadar geniş çaplı olduğunu ve de hayatın her alanına dair çalışma yapmanın mümkün olduğunu fark ettim. 2018 senesi boyunca takip ettiğim dersler ve seminerler sayesinde çok geniş bir yelpazede yürütülen araştırmaları görme şansını yakaladım ve doktora çalışması yapmak konusundaki düşüncelerim pekişti.
Jean Monnet Burs Programı Avrupa Birliğine bakışınızı nasıl değiştirdi?
Programa katılmadan önce de oluşturduğu barış ve refah ortamı bağlamında Avrupa Birliğini beğenmekteydim. Jean Monnet Bursu sayesinde AB’nin önemli parçalarından biri olan Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayabilme imkanım oldu. Yüksek lisanstan günümüze kadar burada geçirdiğim zamanda yaptığım gözlemlerim ve edindiğim deneyimlerim AB’nin temsil ettiği fikir ve değerlere olan saygımı ve hayranlığımı arttırdı. Özellikle günümüz dünyasında olanları göz önünde bulundurduğumuzda, AB’nin yarattığı alanın ve sunduğu alternatif düzenin çok değerli olduğuna ve bu sebeple desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.
Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz?
Jean Monnet Bursu sunduğu imkanlar ve sağladığı maddi destek açısından benzerine az rastlanacak cömertlikte bir burs. Hedef odaklı bir kişinin AB’nin yapısına dair belirli konularda biraz hazırlık yapması durumunda bursu rahatlıkla kazanabileceğine inanıyorum. Herkesin böyle bir imkândan yararlanmasını, bunun için de gerekli emeği vermesini öneririm.