Cansu Üttü, 2015 – 2016 Akademik Yılı Jean Monnet Bursiyeri

Okul/Bölüm: Avrupa Koleji Avrupa Siyasi ve İdari Çalışmaları

Cansu Üttü, Jean Monnet Burs Programı sayesinde kariyerini şekillendirenlerden.  Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünden mezun olduktan sonra Jean Monnet Burs Programı ile Avrupa Birliği’nin (AB) bürokrat yetiştirme okulu olan Avrupa Koleji’nde yüksek lisans programına devam etti. Ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin Genel Merkezi’nde 6 aylık staj programını tamamladı. “Avrupa Birliği”nin en önemli barış projelerinden biri olduğunu söyleyen Üttü, AB yolculuğunda siyasi süreçlerin ötesinde, ekonomik, sosyal ve kültürel kazanımlara dikkat çekiyor. Cansu Üttü, kariyerine TÜSİAD’da enerji ve çevre politikalarından sorumlu Uzman Yardımcısı olarak devam ediyor.  

 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?

İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi’ndeki eğitimimin ardından Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünden mezun oldum. Jean Monnet Burs Programı sayesinde Belçika’daki Avrupa Koleji’nde “Avrupa Politik ve İdari Çalışmaları” yüksek lisans programını tamamladım. AB kurumları, karar alma ve siyasi süreçleri, politikaları özelinde yoğun bir eğitim programının ardından, New York’ta Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı’nda “(United Nations Department of Economic and Social Affairs-UNDESA)” 6 aylık staj programını tamamladım. AB odaklı eğitimim ve Birleşmiş Milletler’deki tecrübem, uluslararası örgütlere ilişkin bilgi ve farkındalığımı artırarak ülkeme dönmemi sağladı. Halihazırda ise TÜSİAD Genel Merkezi’nde Sanayide Dönüşüm, Sektörel Politikalar bölümünde enerji ve çevre politikalarından sorumlu Uzman Yardımcısı olarak çalışıyorum.

Jean Monnet Burs Programından hangi kontenjandan ve akademik dönemde faydalandınız? 

Galatasaray Üniversitesi son sınıf öğrencisi iken başvurduğum Jean Monnet programının 2015-2016 yılı bursiyerleri arasındaydım.

Jean Monnet Burs Programı ile gittiğiniz üniversite ve çalışma yaptığınız konu hakkında bilgi verir misiniz?

Avrupa Koleji’nde “Avrupa Politik ve İdari Çalışmaları” isimli yüksek lisans programını tamamladım. Çalışmalarımın odağında AB kurumları, karar alma ve siyasi süreçleri, politikaları ve Avrupa bütünleşmesinin siyasal ekonomisi yer aldı.

Jean Monnet Burs Programı sayesinde tamamladığınız eğitimin Avrupa Birliği’ne bakışınıza etkileri nelerdir?

Burs programı sayesinde tamamladığım yüksek lisansımın en önemli çıktısı AB’nin siyasi süreçlerin ötesinde, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan dünya barışına hizmet eden oldukça dinamik bir yapı olduğunu keşfetmemdi. Eğitimim sırasında gözlemlediğim AB’nin tüm paydaşlarla kurduğu açık diyalog, Avrupa kurumlarında çalışan uzmanların yüksek eğitim seviyesi, eğitim ve Ar-Ge bütçelerini sürekli artırma eğilimi gibi hususların AB’ye bakışımı etkilediğini söyleyebilirim.

Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz?

Öncelikle ülkemizdeki en prestijli burs programına başvururken, hayal etmek ve hayalleri gerçekleştirmek için yoğun bir çalışma dönemi geçirmek önemli. Yüksek lisans eğitimine başladıkları andan itibaren ise bursiyerlere en önemli tavsiyem, hem akademik hayat dışındaki farklı alanlardan beslenmeleri hem de farklı kültürlerle bir arada olabilmeleri için okullarının sanat/spor/proje gruplarına katılmaları. Bununla birlikte mümkün olduğunca çok seyahat etmenin de sosyo-kültürel açıdan önemli bir kazanım yaratacağı inancındayım.