Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne gelene kadar kariyeriniz nasıl şekillendi?
1987 yılında Trabzon’da doğdum. 2006-2010 yılları arasında eğitim gördüğüm Süleyman Demirel Üniversitesinin Tekstil Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Akabinde 2011 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünde başladığım lisansüstü eğitimimi 2014 yılında tamamladım. Lisansüstü eğitimle eş zamanlı olarak Arçelik ARGE merkezinde çalıştım. Yaptığım araştırmalar neticesinde kariyerimi tekstilde sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaştırmaya karar verdim. Jean Monnet Bursu ile 2014-2015 akademik yılında İtalya’nın Campania bölgesindeki üniversiteleri barındıran Benecon Araştırma Merkezinde (Università Vanvitelli) endüstriyel ekoloji ve sürdürülebilirlik üzerine yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Burada yaptığım çalışmalar sayesinde dünya çapında prestijli bir ödül olan, Alman Eğitim ve Araştıma Bakanlığı tarafından verilen “Green Talents” ödülünü kazandım. Bu ödül sayesinde Berlin Teknik Üniversitesinde ziyaretçi araştırmacı olarak doktora çalışmalarıma başladım. Şu anda Almanya ve İstanbul’daki danışman profesörler eşliğinde akademik araştırmalarıma devam etmekteyim. Aynı zamanda Türk tekstil sektörünün sürdürülebilir gelişimini hedefleyen bir platformun kurucu üyesiyim.
Jean Monnet Burs Programı Avrupa Birliğine bakışınızı nasıl değiştirdi?
Avrupa Birliğine üyelik gibi stratejik bir zemine oturan Jean Monnet Burs Programı, doğası itibarıyla yararlanıcılarına bu yönde bir farkındalık ve sorumluluk vermekte. Mühendislik eğitimi almış biri olarak Avrupa Birliğinin tarihsel gelişimini ve değerlerini daha kapsamlı bir şekilde irdeleme şansı elde ettim. Araştırma yaptığım konu bağlamında incelediğim AB stratejileri ve Türkiye kıyaslaması ile üyelik sürecinin daha aktif bir parçası olduğumu hissettiren bir burs programı oldu.
Jean Monnet bursiyer adaylarına neler tavsiye etmek istersiniz
Sınavlara hazırlık esasında düşünüldüğü kadar zor değil. Konuya ilgisi olan herkes doğru kaynaklardan belirli bir süre beslendiği takdirde sınav aşamasını geçecektir. Seçtikleri çalışma alanında uzmanlaşmaya kararlı adayların bu süreci rahatlıkla yönetebileceklerine inanıyorum. Adaylara, üniversite, ülke ve çalışma alanı seçimi yaparken kariyer hedefleri doğrultusunda tercih yapmalarını öneririm. Doğru bir seçim yaptıkları takdirde Türkiye’ye döndüklerinde kariyerlerinde gelmek istedikleri noktaya doğru hızlıca yükseldiklerini göreceklerdir.